Jakie wybrać widelce do spożywania ślimaków?
Dom i wnętrze

Jakie wybrać widelce do spożywania ślimaków?

Tradycja spożywania ślimaków nie jest w Polsce tak bardzo rozpowszechniona jak we Francji, jednak od czasu do czasu możemy zetknąć się z tego typu specjałami. Warto wiedzieć zatem jak używać przeznaczonych do spożywania ślimaków sztućców oraz czym kierować się podczas ich zakupu.

Sztućce do spożywania ślimaków serwowanych w skorupkach to dość specyficzne narzędzia, które nieczęsto goszczą na polskich stołach. Ich oryginalny wygląd może wywołać zaskoczenie wśród osób, które jeszcze nie miały okazji kosztować specjałów kuchni francuskiej, mogą być też powodem popełnienia kulinarnego faux-pas. Ślimaki można również serwować w wersji bez skorupek, a do ich spożywania służy jeszcze inny zestaw sztućców.

Sztućce do ślimaków w skorupkach – jak wybrać najlepsze?

Ślimaki serwowane w skorupkach są bardzo gorące – przynoszone są bowiem prosto z pieca, dlatego też wymagają specjalnych sztućców. Składają się one z niewielkich szczypców służących do przytrzymywania gorącej skorupki oraz widelczyka – przeznaczonego do precyzyjnego wyjmowania z niej mięsa. Posługiwanie się sztućcami do ślimaków wbrew pozorom nie jest trudne – wymaga jedynie odrobinę wprawy. Pamiętajmy, żeby umieścić skorupkę w szczypcach i przytrzymywać ją przez cały czas, kiedy staramy się wyciągnąć mięso ze środka.

Czytaj także  Dlaczego należy wybierać lodówki bezszronowe?

Wybierając sztućce do ślimaków w skorupkach, kierujmy się nie tylko względami estetycznymi, ale przede wszystkim funkcjonalnością akcesoriów. Narzędzia mają nie tylko cieszyć oko i wspaniale prezentować się podczas przyjęć w gronie przyjaciół, ale także doskonale spełniać swoją funkcję. Muszą być przede wszystkim wykonane z solidnych materiałów – najbardziej popularna jest stal nierdzewna 18/10, wykonana na wysoki połysk lub lekko zmatowiona – dzięki temu prezentuje się elegancko i jest odporna na korozję. A może warto zainwestować w sztućce do ślimaków wykonane z platerowanego srebra? Jest to z pewnością większy koszt niż w przypadku akcesoriów ze stali nierdzewnej, jednak warto się na nie zdecydować, jeśli zależy nam na ekskluzywnej oprawie przyjęć.

Jak wybrać sztućce do ślimaków bez skorupek?

Oczywiście oprócz ślimaków serwowanych w całości możemy także spotkać się z potrawami pozbawionymi skorupek. Do ich spożywania mogą posłużyć zwykłe widelce, jednak zasady savior-vivre’u nakazują zaopatrzenie się w specjalne sztućce o dwóch zębach. Smukłe narzędzie pozwala na sprawne spożycie ślimaka nawet przez osobę, która nigdy nie miała do czynienia z takimi specjałami. Jeśli chcemy zainwestować w wyrafinowane wzornictwo i ponadczasową elegancję – wybierzmy zestaw wykonany z platerowanego srebra próby 999. Takie sztućce do ślimaków posłużą nam przez lata i będą podnosić prestiż każdego rodzinnego przyjęcia.

Czytaj także  Wyroby ze srebra - niech zabłyszczą na Twoim stole