Ziele angielskie przyprawa – właściwości, wartości odżywcze
Kuchnia

Ziele angielskie przyprawa – właściwości, wartości odżywcze

Wśród szerokiego spektrum przypraw ziołowych, które możemy spotkać w kuchni każdej szanującej się pani domu, jedno z naczelnych miejsc na półce zajmuje z pewnością ziele angielskie. O jego nadrzędnej roli stanowi wszechstronność zastosowań. Ziele angielskie można dodawać do słodkich lub pikantnych potraw, a nawet zaparzać jako herbatę. Bez względu na to jednak jak będzie użyta, przyprawa ta wyróżnia się również tym, że posiada kilka ważnych walorów odżywczych i zdrowotnych. Poniższy tekst ma na celu charakterystykę właściwości ziela angielskiego i wskazanie na jego istotną pozycję w arsenale kuchennych przypraw.

Pochodzenie ziela angielskiego

Przyprawa ta niesie ze sobą smaki i aromaty tropikalnego lasu. Nic dziwnego, pochodzi bowiem prosto z dżungli Ameryki Środkowej, a dokładniej z niedojrzałych w pełni, suszonych jagód wiecznie zielonego drzewa Pimenta docia. Sprowadził ją do Europy Krzysztof Kolumb i początkowo uznano je za odmianę pieprzu. Skąd jednak nazwa „ziele angielskie”, skoro pochodzi z zupełnie innych stron świata? To właśnie Anglicy określili tą przyprawę jako „allspice”, czyli „przyprawa – wszystko”, biorąc pod uwagę jej urozmaicone walory smakowe. Wraz z kolonistami angielskimi ziele angielskie trafiło następnie na dwory brytyjskie, by stamtąd promieniście rozprzestrzenić się na inne kultury kulinarne. Dzisiaj używane jest już prawie na całym świecie. Co ciekawe, najbardziej popularne jest na Jamajce, gdzie znalazło optymalne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy.

Czytaj także  Jak wyglądają sztućce dla dzieci ?

Ponieważ przyprawa ta jest jest wytwarzana z suszonych jagód tropikalnego drzewa, ziele angielskie jest dostępne przez cały rok. Możesz zaopatrzyć swoją kuchnię w całe lub zmielone ziele angielskie, w zależności od tego, co lubisz gotować. Ziele jest dostępne w większości supermarketów, a także w specjalistycznych sklepach z przyprawami.

Walory smakowe i właściwości kulinarne

Ziele angielskie charakteryzuje się raczej pikantnym smakiem, przypominającym nieco swoistą mozaikę lekko słodkich goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu. Właśnie dlatego stanowić może idealne dopełnienie do różnych potraw – słonych, słodkich czy pikantnych. Stanowi to o uniwersalności tej przyprawy, odpowiedniej dla każdego podniebienia i rozmaitych wariantów przepisów kulinarnych.

Ale to tylko część magii zaklętej w tropikalnym zielu angielskim. Rozmaite minerały, witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w tej przyprawie mogą wpływać korzystnie na zdrowie człowieka.

Wartości odżywcze ziela angielskiego

Prawda jest taka, że trwają badania naukowe mające udowodnić potencjalną rolę ziela angielskiego jako leku na stany zapalne, nudności, a nawet na raka. Przed badaczami daleka droga, ale pierwsze wyniki są nader obiecujące.

Przy wartościach odżywczych tej przyprawy warto zatrzymać się na dłużej. Ziele angielskie zawiera w swoim składzie eugenol, związek sprawiający, że ziele angielskie jest pikantne. Wykazano, że składnik ten ma zbawienne działanie w leczeniu nudności. Ponadto w niektórych badaniach eugenol wykazywał również właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Zastosowano go przykładowo do eliminacji bakterii E. coli, czyli pałeczki okrężnicy.

Czytaj także  Eleganckie noże – jak dobrać?

Podsumowując, najważniejsze korzyści zdrowotne ziela angielskiego mogą obejmować jego działanie przeciwbólowe, poprawiające krążenie, chroniące układ pokarmowy, a także poprawiające nastrój. Minerały i witaminy wzmacniają układ odpornościowy, eliminują infekcje grzybicze, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stany zapalne. I wszystko to dzięki suszonym jagodom z tropikalnego drzewa, no i oczywiście dzięki Kolumbowi…

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.