Eleganckie noże – jak dobrać?
Kuchnia

Eleganckie noże – jak dobrać?

Kompletując noże do eleganckiej zastawy stołowej należy znać przeznaczenie noża. Istnieją noże kuchenne, dzięki którym przygotowujemy posiłki lub kroimy produkty składające się na ich część.

Noże, rodzaje i ich zastosowanie

Do takich można zaliczyć tasak. Jest to duży i szeroki nóż służący do siekania sporych rozmiarów, twardych produktów oraz do ćwiartowania mięsa.

Inny rodzaj to długi, duży nóż nazywany też nożem szefa kuchni. Wykorzystywany jest do cięcia dużych kawałków mięsa i siekania warzyw.

Ostro zakończony, cienki i krótki nóż służy do oczyszczania mięsa i ryb.

Długim, dużym nożem z ząbkowanym ostrzem potniemy mrożonki, a także pokroimy świeże pieczywo.

Cienki, zagięty nóż do sera, jak sama nazwa wskazuje, przydaje się do przygotowania sera, tj. krojenia i układania go na półmisku.

Cienki i długi nóż służy do krojenia warzyw, wędlin i serów w plastry.

Występuje też nóż zwany obierakiem do warzyw, przeznaczony wyłącznie do pozbawiania warzyw i owoców z cienkiej skórki.

Są także noże, pomagające przy podawaniu poszczególnych potraw. Możemy więc rozróżnić nóż do masła, ryb, mięsa, steków, deserowy czy nóż do sera.

Niewielki nożyk do masła leży na zewnątrz, jest węższy i krótszy niż nóż do mięsa stanowiącego danie główne. Używa się go tylko wówczas, gdy przystawki muszą być krojone na drobniejsze porcje.

Czytaj także  Sztućce jako ważny element wyposażenia domu.

Nóż do ryb jest spiczasto zakończony w stronę tępego i nieco łukowatego ostrza. Kroi się nim rybę, gdy zostaje ona podana w całości. Powinien posiadać nacięcie na wierzchu ostrza i być dostosowany wzorem do innych ostrzy. Jeśli osoba jedząca rybę jest leworęczna, wyjątkowo dopuszcza się jedzenie ryby drugim widelcem zamiast wymienionego noża.

Nóż do mięsa służy tylko do krojenia. Kroi się nim mięso, ale przy podaniu wędzonej ryby można go użyć do jej spożywania.

Nóż do steków jest ostry i zakończony szpicem. Używa się go nie tylko do jedzenia steków ale też innych potraw, które mają na przykład twardą skorupkę.

Nóż do deseru jest bardzo mały i umiejscowiony powyżej spodniego talerza.

Nóż do serów, wspomniany wyżej, może być podany także na stół. Ma on na końcu podwójne szpice odchylone do przodu lub na przeciwległe boki. Nadziewa się nań ser ze wspólnej tacy i przenosi na swoje nakrycie.

Dobór noży – podstawowe zasady

Dobierając noże do zastawy stołowej należy pamiętać, że podaje się na stół sztućce z tego samego kompletu, które nie mogą różnić się od siebie ze względu na wzornictwo. Nóż powinien być posłuszny kucharzowi, czyli usprawniać jego pracę, natomiast dla tego, kto spożywa posiłek, znaczenie ma również czystość sztućców, ich właściwe umiejscowienie i podanie zgodnie z przeznaczeniem, aby potrawy nie tylko dobrze się prezentowały, ale by można je było również komfortowo i elegancko spożywać.

Czytaj także  Jak wyglądają sztućce dla dzieci ?